Maintenance Our site will be under maintenance on Saturday, September 22th, please come back a day later

Home > For the public > Miten se toimii

Miten se toimii

Miten se toimii

Jos haluat sen, mitä meillä on tarjottavana, ja jos haluat ponnistella sen hyväksi, silloin olet valmis ottamaan tietyt askeleet. Tässä ovat ne periaatteet, jotka ovat mahdollistaneet toipumisemme:

  1.  Myönsimme, että olimme voimattomia addiktiomme suhteen ja että elämämme oli käynyt hallitsemattomaksi.

  2.  Opimme uskomaan, että jokin itseämme suurempi voima voisi palauttaa mielemme terveyden.

  3.  Teimme päätöksen luovuttaa tahtomme ja elämämme Jumalan huomaan, sellaisena kuin hänet käsitimme.

  4.  Teimme perusteellisen ja pelottoman moraalisen itsetutkistelun.

  5.  Myönsimme väärien tekojemme todellisen luonteen Jumalalle, itsellemme ja jollekin toiselle ihmiselle.

  6.  Olimme täysin valmiit antamaan Jumalan poistaa kaikki nämä luonteemme heikkoudet.

  7.  Nöyrästi pyysimme häntä poistamaan vajavuutemme.

  8.  Teimme luettelon kaikista vahingoittamistamme ihmisistä ja meissä syntyi halu hyvittää heitä kaikkia.

  9.  Hyvitimme henkilökohtaisesti näitä ihmisiä milloin vain mahdollista, mikäli emme niin tehdessämme vahingoittaneet heitä tai muita.

10.  Jatkoimme itsetutkistelua ja kun olimme väärässä, myönsimme sen heti.

11.  Pyrimme rukouksen ja mietiskelyn avulla syventämään tietoista yhteyttämme Jumalaan, sellaisena kuin hänet käsitimme, rukoillen vain tietoa siitä, mikä on hänen tahtonsa meidän suhteemme ja voimaa sen toteuttamiseen.

12.  Koettuamme hengellisen heräämisen näiden askelten tuloksena yritimme saattaa tämän sanoman addikteille ja toteuttaa näitä periaatteita kaikissa toimissamme.

Tämä kuulostaa melkoiselta urakalta emmekä pysty suoriutumaan siitä käden käänteessä. Addiktiommekaan ei syntynyt yhdessä päivässä, joten muista – hiljaa hyvä tulee.

On yksi asia, joka enemmän kuin mikään muu voi tehdä tyhjäksi toipumisemme: välinpitämätön tai suvaitsematon asenne hengellisiin periaatteisiin. Tarvitsemme välttämättä niistä kolmea: rehellisyyttä, ennakko­luulottomuutta ja halukkuutta. Niiden avulla pääsemme jo hyvän matkaa eteenpäin.

Pidämme suhtautumistamme addiktiosairauteen täysin realistisena, koska yhden addiktin apu toiselle on hoidolliselta arvoltaan ylivertainen. Menetelmämme on myös käytännöllinen, sillä addiktia voi parhaiten ymmärtää ja auttaa toinen addikti. Uskomme, että mitä pikemmin kohtaamme ongelmamme yhteiskunnassa, arkielämässä, sitä pikemmin meistä tulee yhteisömme kelvollisia, vastuuntuntoisia ja hyödyllisiä jäseniä.

Ainoa tapa olla palaamatta huumekierteeseen on olla ottamatta ensimmäistä annosta. Jos olet kaltaisemme, tiedät, että yksi annos on liikaa ja tuhat liian vähän. Tähdennämme tätä, sillä tiedämme, että kun käytämme mitä tahansa huumeita tai kun korvaamme yhden huumeen toisella, päästämme addiktiomme taas valloilleen.

Monet addiktit ovat retkahtaneet ajateltuaan, että alkoholi eroaa muista huumeista. Ennen NA:han tuloamme moni meistä piti alkoholia eri asiana, mutta meillä ei ole varaa sekaannukseen tässä asiassa. Alkoholi on huume. Olemme addiktiosairaudesta kärsiviä ihmisiä, ja mikäli haluamme toipua meidän on pysyttävä erossa kaikista huumeista.

12 askelta ja 12 perinnettä, mukailtu uusintapainos AA World Services, Inc.: in luvalla.

 

News for the Public


Contains links to items of interest to the general public and professionals about the Fellowship of Narcotics Anonymous

PSA about Narcotics Anonymous

Information About NA

Resources for Professionals

Am I an Addict?

Welcome to NA

Please contact the webmaster if you have any comments, are not able to find something that you are looking for, or have any questions about the web site.